Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Θέματα-φωτιά η... γραμμή του υπουργείου για τις εξετάσεις

Η καθιέρωση του ενδοσχολικού απολυτηρίου απελευθερώνει τους εξεταστές, οι οποίοι πήραν... εντολή να επιλέξουν θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, ευκρινή, χωρίς ασάφειες και λάθη, και φυσικά εντός της διδαχθείσας ύλης

«E» 29/4

mail toΕκτυπώστε το ΑρθροΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα

Τα θέματα θα γίνουν πιο δύσκολα, το μηχανογραφικό δελτίο θα υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ η δημοσιοποίησή του θα φέρει εκπλήξεις, καθώς θα «κοπούν» από τη λίστα των σχολών τα περισσότερα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις 2011 αρχίζουν στις 12 Μαΐου με καινοτομίες... της τελευταίας στιγμής. Στροφή 180 μοιρών στην επιλογή των θεμάτων αναμένεται να κάνει η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕΕ) των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς αυτό συνεπάγεται η καθιέρωση του ενδοσχολικού απολυτηρίου (περίπου 3.000 μαθητές φέρεται να έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για το ενδοσχολικό απολυτήριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας).

Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κλιμάκωση δυσκολίας τους, καθώς η δυνατότητα των μαθητών της Γ' Λυκείου να μη δίνουν πανελλαδικές αλλά ενδοσχολικές αυτομάτως απελευθερώνει την ΚΕΕ από το άγχος των εύκολων θεμάτων, στα οποία εξαναγκαζόταν να κινηθεί προκειμένου να πάρουν όλοι το απολυτήριο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα δύο πρώτα θέματα των εξετάσεων... πήγαιναν υπέρ των αδυνάτων για να πιάσουν τη βάση!

Οι «άτυπες οδηγίες» του υπουργείου Παιδείας στις τελευταίες συσκέψεις για τις πανελλαδικές ήταν σαφείς: να επιλεγούν θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, βέβαια με διαβάθμιση ευκρινή, χωρίς ασάφειες και λάθη, και φυσικά εντός της διδαχθείσας ύλης. Παγίδες, όμως, υποκρύπτονται φέτος τόσο στο γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο αριθμός των εισακτέων, όσο και στο ότι δεν έχει δοθεί το μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η καθυστέρηση στην κοινοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου οφείλεται στο ότι θα «κοπούν» από αυτό αρκετά χαμηλόβαθμα ΤΕΙ που παρά την κατάργηση του βαθμολογικού ορίου του «10» δεν προσέλκυσαν σπουδαστές το 2010. Επιπλέον, θα καταργηθούν φέτος για λόγους οικονομίας όλα τα κέντρα υποβολής των μηχανογραφικών και η υποβολή τους θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, το πιθανότερο μεταξύ 20-30 Ιουνίου.

Ηδη ολόκληρος ο μηχανισμός του ΥΠΕΠΘ, υπό την εποπτεία του υφυπουργού Γ. Πανάρετου, βρίσκεται «επί ποδός πολέμου».

Στόχος του τρόπου επιλογής θεμάτων επίσης θα είναι, πρώτον να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση βαθμολογιών στις υψηλές κλίμακες από 18 μέχρι και 20 και δεύτερον, να μην κατρακυλήσουν οι βάσεις των ΤΕΙ στα περσινά επίπεδα, καθώς το 2010 είχε ήδη καταργηθεί η βάση του 10 και οι βαθμοί βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ιδιαιτερότητες
Οι φετινές εξετάσεις ξεκινούν με μια ιδιαιτερότητα. Κανείς από τους χιλιάδες υποψηφίους δεν γνωρίζει τον αριθμό των εισακτέων, αλλά ούτε και τον ακριβή χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Στο υπουργείο Παιδείας αναζητούν τρόπους ώστε να μη μειωθεί αισθητά ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τελικός αριθμός των εισακτέων θα βρεθεί κοντά στις 82.000 θέσεις.

«Οντως φέτος περιμένουμε πιο δύσκολα θέματα από πέρυσι. Οι επιτροπές θα είναι απελευθερωμένες από το άγχος να βάλουν και εύκολα θέματα.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν για τις πανελλαδικές 2011 θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση, όμως είναι απορίας άξιον γιατί γίνονται την τελευταία στιγμή, και επιπλέον γιατί γίνονται σε ένα σύστημα που ράβεται και ξηλώνεται τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα.

Αφού θα ακολουθήσει ένα νέο σύστημα εισαγωγής, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε αυτές οι αλλαγές να αιφνιδιάσουν φέτος τα παιδιά και να μην περιλαμβάνονται στον καινούργιο τρόπο εισαγωγής» αναρωτιέται ο καθηγητής κ. Γιώργος Χατζητέγας, ιδιοκτήτης φροντιστηρίων.

Μαθήματα ειδικού βάρους

Τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου, τα οποία έχουν οριστεί ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο είναι:

1ο Επιστημονικό πεδίο
α) Αρχαία Ελληνικά, β) Ιστορία

Στα δύο σημαντικότερα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είναι τα Αρχαία και η Ιστορία, αναμένονται φέτος θέματα αυξημένης δυσκολίας, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυτά θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της Νομικής, των Παιδαγωγικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης και στις Παιδαγωγικές σχολές της Προσχολικής Αγωγής, οι οποίες παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση. Ο ανταγωνισμός στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα εξακολουθήσει να είναι σκληρός, καθώς η Θεωρητική κατεύθυνση που τροφοδοτεί αποκλειστικά αυτό το πεδίο συγκεντρώνει το 40% του συνόλου των υποψηφίων σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό σχολών.

2ο Επιστημονικό πεδίο
α) Μαθηματικά, β) Φυσική

3ο Επιστημονικό πεδίο

α) Βιολογία, β) Χημεία

Μεγάλος ο ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο, όπου συγκεντρώνεται η ελίτ των ιατρικών σχολών, που «χτυπά» 18.500 μόρια και πάνω.

4ο Επιστημονικό πεδίο
α) Μαθηματικά, β) Φυσική

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει πολλές σχολές υψηλής ζήτησης του Πολυτεχνείου, τα πιο δύσκολα θέματα που αναμένονται θα πιέσουν τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών προς τα κάτω. Εδώ και πέρυσι τα περιφερειακά ΤΕΙ κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

5ο Επιστημονικό πεδίο
α) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής

Οσοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν πάρουν μέρος στην εξέταση αυτού του μαθήματος, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν στο συγκεκριμένο μάθημα και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0). Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας αυτού του πεδίου.

3.000 μαθητές θέλουν μόνο το απολυτήριο

Περίπου 3.000 μαθητές δήλωσαν ότι επιθυμούν μόνο το απολυτήριο. Ο αριθμός, παρότι δίνεται από το υπ. Παιδείας, είναι μόνο ενδεικτικός, διότι η διαδικασία δήλωσης για τα μαθήματα δεν έγινε επισήμως. Σε άλλα σχολεία ζητήθηκε και σε άλλα όχι. Οι δηλώσεις, όπου έγιναν, έγιναν προφορικώς. Οι μαθητές του λυκείου που θέλουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα σε ενδοσχολικές εξετάσεις. Οποιοι επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο, θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μελλοντικά και όποτε το επιλέξουν και πανελλαδικές εξετάσεις.

Τη νέα χρονιά καταργείται η κατηγορία 10%

Καταργείται από το 2012 η κατηγορία 10%, δηλαδή των υποψηφίων που διεκδικούσαν κάθε χρόνο το 10% των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βάση τη βαθμολογία παλαιότερων ετών. Πρόκειται για το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούσαν 10.000 με 12.000 άτομα ετησίως, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα μιας δεύτερης επιλογής εάν δεν τους ικανοποιούσε η σχολή στην οποία πέτυχαν.

Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών

Η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα που δήλωσαν θα γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Η κρίση μεταβάλλει τις επιλογές των υποψηφίων

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το «Εθνος της Κυριακής», μέσα από ένα ικανοποιητικό δείγμα (40) φροντιστηρίων από όλη τη χώρα αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό οι προτιμήσεις των υποψηφίων, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας. Οι δηλωμένες ήδη προς τους φροντιστές τους προθέσεις των διαγωνιζομένων είναι η στροφή σε νέα ανερχόμενα επαγγέλματα, με μια τάση περιορισμού των υποψηφίων για νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνειακές σπουδές.

Οι «καθηγητικές σχολές» στο σύνολό τους θα παρουσιάσουν κάμψη της ζήτησης, καθώς οι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση θα είναι ελάχιστοι και μέσα από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό οι σχολές των νέων τεχνολογιών θα παρουσιάσουν φέτος αυξημένη ζήτηση.

Οι φοροτεχνικοί σύμβουλοι και οι λογιστές αποτελούν επίσης μια σταθερή επιλογή σπουδών, ενώ αυξανόμενη ζήτηση αναμένεται να υπάρξει και στις σχολές του marketing, της εμπορίας και της διαφήμισης, καθώς σταθερά οι επιχειρήσεις αναζητούν χαρισματικούς πωλητές αγαθών και υπηρεσιών.

Η Στατιστική και οι Αναλογιστικές Επιστήμες αναδεικνύονται επίσης ως ισχυρά ζητούμενα σπουδών εν μέσω της κρίσης.

Ο αριθμός των εισακτέων. Εναν τουλάχιστον μήνα πριν την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων θα καθορίζεται ο συνολικός αριθμός των θέσεων εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές των ΑΕΙ, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του κάθε Πανεπιστημίου και του Συμβουλίου του κάθε ΤΕΙ, καθώς και του ΕΣΥΠ.

Αλλαγές στις μετεγγραφές

  • Σημαντική αλλαγή συνιστά και η ειδική κατηγορία του 20% στις μετεγγραφές. Καταργούνται οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ασθενείς, υποψήφιοι με αδέλφια σε άλλες πόλεις κ.λπ.) και θεσπίζεται ειδική κατηγορία εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθ' υπέρβαση του βασικού αριθμού των εισακτέων του κάθε τμήματος, σε ποσοστό 20%. Για την κατηγορία αυτή εισακτέων θα υπάρχει και ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος (τα 50.000 ευρώ ετησίως ή και τα 60.000, ακόμη δεν έχει καθοριστεί), ειδικά για εισαγωγή σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
  • Οσον αφορά στον τρόπο κατανομής των υποψηφίων της κατηγορίας 20% σε τμήματα, μέσω του μηχανογραφικού, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα ισχύουν τα εξής: Για κάθε υποψήφιο της κατηγορίας 20% θα εξετάζεται αρχικά η δυνατότητα εισαγωγής του στο τμήμα της 1ης του προτίμησης μέσω της γενικής κατηγορίας υποψηφίων. Εάν τα μόριά του δεν αρκούν, θα εξετάζεται η δυνατότητα εισαγωγής του στο ίδιο τμήμα μέσω της κατηγορίας 20%. Εάν και πάλι δεν εισάγεται, θα εξετάζεται η δυνατότητα εισαγωγής του στο τμήμα της 2ης προτίμησής του, αρχικά μέσω της γενικής κατηγορίας, στη συνέχεια της κατηγορίας 20% κ.ο.κ.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου